~Liviu Grăsoiu: Cronică la cartea poetei Angela Baciu-Moise, “De mâine până mai ieri, alaltăieri“

« Autoare harnica, mai mereu inspirata , decenta in expresie si cautari formale.

Respingand  vulgaritatea limbajului ce tinde sa devina o emblema a tinerei poezii  incurajate in Romania anilor 2000 de catre critici influenti, poeta ANGELA BACIU-MOISE  si-a stabilit un loc special in peisajul cultural al Dunarii de Jos dar, aproape in egala masura, a devenit cunoscuta si apreciata in mai multe alte centre literare.

Amintesc doar cuvintele frumoase despre poezia sa rostite la Iasi, recenziile favorite din reviste bucurestene si tiparirea poemelor in ultimii ani la Cluj.

De curand editura « Limes », condusa de indraznetul MIRCEA PETEAN a publicat cea de a  XII-a placheta  de versuri a Angelei BACIU-MOISE, mai mult ca sigur cea mai importanta din cariera ei, legata, din pacate, de o experienta tragica, dezvaluita sobru in mentionarea ce precede motto-ul.

« De maine pana mai ieri, alaltaieri » este una dintre cele mai acute trairi intr-o poezie dominata de suferinta si de spectrul mortii. Poemele sunt redactate in maxima febra, expresie a unei dureri profunde, marturisite  cateodata, tainuita adesea. Densitatea ideilor pare greu egalabila, sentimentele au o goana nebuna, parcurgand stari clare sau confuze, de la chinul atroce, la deruta, de la resemnare la revenirea la vitalismul generat de increderea in poezie, de la deznadejdea nestapanita la meditatie de care nu  ne putem lipsi.

Ca artista, Angela BACIU-MOISE parcurge asemenea stari cu privirea inlacrimata, adunandu-se in sine, implorandu-l pe Dumnezeu  si reuseste un volum de referinta. Poeta porneste de la impulsul de a se inchide « in ganduri salbaticite », determinata de gandul obscur « mergi, nu te uita peste umar, / nu striga, oricum nu te aude nimeni » mizand pe orgoliu (« N-am cerut nimanui niciodata nimic ») si convinsa  ca are « un destin cu usa intredeschisa » (« Poem 1 »).

O forta iesita din comun o face sa marturiseasca « n-am urlat, n-am plans, nu m-am ascuns ca o haina-nvechita », desi se afla la un pas de contopire  cu cel pierdut: “Pana  pe cer de zi si de noapte, stiu inima mea a inghetat in inima ta”(“Poem 2”). Dragostea poate fi declarata oricand, cu sentimentul  apartenentei reciproce : « Sunt femeia ta, iti spun/ in timp ce rasfoiesc carti cu propriile/ mele poeme, din chipul tau mi-am cladit chip » (idem). Apar rememorarile, acutizate de suferinta si timp : « alerg sa prind anii din urma,/ Traiesc din plin in ultimul compartiment m-am oprit,/ se facuse/ ziua » (« 36 ») sau, paroxistic : »Recunosc/ mi-e frica, mi-e tare frica,/ fug in picioarele goale pe asfaltul aspru,/ mi-e frig, mi-e tare frig,/ hainele sunt ude pe mine, ma ustura/ talpile picioarelor,/ Nu mai pot » (« Cealalta jumatate »). Revine din amintiri umbra copilului nenascut, iar momentele parcurse o fac sa se priveasca lucid : « nu-mi mai recunosc chipul in fotografii,/ nu mai sunt aceeasi,/ sunt o femeie obosita, sufar/ pentru ziua de/ maine nu mai traiesc prezentul,/ nu mai am timp » (« Femeia care nu plange »).

Punctul culminant, artistic si existential il reprezinta poemul amplu « File de jurnal », complexa foaie de febra a unei experiente limita.

Concluzia : « Viata a devenit/ cu buna stiinta,/ o iluzie, un spatiu blestemat de real,/ iar lumea e/ un spectacol de/ teatru grotesc » (idem), « Joc trist, durere permanenta », « iadul e aici, pe  pamant », dar si « lumea fantasmelor a devenit o poarta / o alta poarta » – iata convingerile acestei poete mature, stapane pe mijloacele de care dispune, care este poeta  Angela BACIU-MOISE.

Adepta a stilului direct, a comunicarii ce evita metafora, a vitalismului prins in totalitatea lui, poeta ne-a oferit,  dupa mine, cea mai izbutita  carte a sa.

Scrisa cu lacrimi si sange, ea tulbura in plan estetic si emotional. ‘
LIVIU GRĂSOIU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • REFERINŢE / click pentru tema preferată

 • Serie noua, an VI, nr. 9 / 2011 o sumar

 • RSS Revista literara TANARUL SCRIITOR

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • iulie 2018
  L M M J V S D
  « nov.    
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • ARHIVA/NUMERE ANTERIOARE

 • Panou