~Octavian Dărmănescu: „Marele Kitsch“

Kitschul este un peşte de televizor. Kitschul este un goblen făcut la un război industrial. Kitschul cel mai monstruos, marele kitsch, este o floare de cârpă, pusă la zvântat pe sârmă. Kitschul este o amânare a lucrului bine făcut, un refuz deliberat de a închide cercul. Kitschul este o comedie a integrităţii, kitschul este omul înaintea strănutului. Nenorocirea practică ne arată milioane de kitschuri care ne înconjoară pentru că li se permite acest lucru. Plescăit, plimbat prin gură, gustul unora pentru lucruri estetic-scandaloase este ca guma împachetată grijuliu pentru a fi reluată. Consumatorul de kitsch nu-şi poate disciplina privirea, este mândru, ştie câte pene face găina de plastic pe care-a cumpărat-o.
Bazarul sau civilizaţia hazului. Kitschul este o icoană cu termometru. O deviere de stânga, întru dublă-eficienţă, de la dreapta credinţă. Kitschul este o flotă de îngeraşi plouaţi, căzuţi din raiul lor de gips-carton. Kitschul este un scandal rentabil – vine din germană şi este un ceva făcut pentru a fi vândut ieftin. Există la producătorii de kitschuri o genă veselă, imună la însoţirea naturală a culorilor complementare. Multora, această genă le produce urme de inteligenţă la colţul gurii: da, produsul este valoros pentru că e vandabil. Singura raţiune estetică a jalnicelor kitschuri este marketingul. Păstraţi, deci, bonul până la voma din magazin!
Kitschul a umplut toată creaţia. „Se ajungea mai repede la om dacă nu existau kitschurile alea de maimuţe!” spun resemnaţi evoluţioniştii. Realitatea naturilor inutile a prosperat, venind cu lucrurile întregi într-o contradicţie prin simplă divergenţă. Kitschul este o introducere la o eventuală istorie a falsului. Kitschul este o Venus din Milo care şi-a găsit mâinile, kitschul este o giocondă în alb-negru. Kitschul este o carpetă rococo-ţigănească cu răpirea din Serai, kitschul este un circ în aer liber. Perne cu I love you şi iubirea ca bibelou de porţelan. Poezia kitschului este o insolaţie spontană, o redeschidere de ulcer. La marginea milei, te uiţi cum vinilinul detronează pielea şi pretinde acelaşi respect. Vraiştea lumii a împins kitschul pe podium, laurii se vor oferi în consecinţă.
Desigur, nu putem fi absurzi. Nu putem cere unui popor de navetişti cariatide la intrarea în bloc şi stampe fudule în locul picturilor industriale. Dar de ce suntem obligaţi la acest cotidian hochei pe greaţă? La noi igiena vizuală este o ambulanţă cu roţile sparte. Nemişcat ca la apendicită, rămâi perplex când vezi că publicitatea sămănătorist-idilizantă poate ridica un kitsch la stadiul de artă. Kitschul însă nu poate fi mai mult decât este. Opera de artă poate fi valorizată ascendent prin critici paralele; kitschul, niciodată. El rămâne blocat în propriul sos.
Întreţinut de vulg, kitschul are o sănătate verde. El îşi reconfortează consumatorii şi le păstrează banii în buzunar. Totuşi, cât dai, atâta face: un kitsch îşi relevă precaritatea prin preţ şi prin stofă. Kitschul este o răstignire-n scobitori a bunului simţ. Kitschul este o rablă vopsită frumos şi vândută la preţ de dumping. Kitschul este o bişniţă prosperă şi o păcăleală veselă. Kitschul este un program de revelion văzut a doua oară. Kitschul este un play-back prost palmat. Kitschul este o divă boită prea mult. Kitschul este o veioză veselă, învelită în culori strigătoare la cer. Kitschul este un Moş Gerilă horror, cu baterii şi coasă, aterizat prea devreme, în Halloween.
Somnul dulăului naşte purici. Ignoranţa generală n-o simte nici cât săpunul de sub verighetă. Ca întotdeauna, morala va veni prea târziu, şi cu baloanele dezumflate: kitschul va continua să se lăfăie peste tot, de la marketurile din centrul capitalei până la pangarul bisericilor de ţară. Mai mult, va avea pretenţia creaţiei, va descoperi ouăle inteligente care fierb ibricul. Va fi apogeul unui fals care a însoţit mereu istoria artei. O victorie pe care o vor anunţa, desigur, prin pâlnie.

OCTAVIAN DĂRMĂNESCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • REFERINŢE / click pentru tema preferată

 • Serie noua, an VI, nr. 9 / 2011 o sumar

 • RSS Revista literara TANARUL SCRIITOR

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • iulie 2018
  L M M J V S D
  « nov.    
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • ARHIVA/NUMERE ANTERIOARE

 • Panou