~Anastasia Dumitru: Ziua mondială a poeziei

,,Artă – singurul surâs al tragediei noastre ». (L. Blaga)

,,Condiţia umană nu se ameliorează decât prin educaţie şi prin cultură”.

(N. Iorga).
Sub genericul  Primăvara poeţilor la Liceul Teoretic ,,L. Blaga” din Constanţa s-a desfăşurat o lecţie deschisă Ziua mondială a poeziei, susţinută de prof. Anastasia Dumitru împreună cu elevii clasei a VIII-a D. Activitatea a avut loc chiar în ziua debutului festivalului, Primăvara poeţilor, în data de 23 martie 2009. Iniţial am fost invitaţi la biblioteca Universităţii Ovidius, unde este şi sediul Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor la un maraton poetic, apoi am participat la activitatea de la liceul nostru.

Ca argument pentru desfăşurarea aceastei activităţi educative au fost evenimentele lunii martie. În data de 3 martie am sărbătorit ziua scriitorului, în data de 21 martie-Ziua Mondială a poeziei, instituită de Conferinţa Generală UNESCO din 2000, tot pe 21 martie a fost -Ziua copacului în Italia. Sărbătoarea reînnoirii şi unităţii omului cu natura, pe 27 martie –Unirea Basarabiei cu România (1918), unde ne-am amintit de poetul Basarabiei -Grigore Vieru, 27 martie -Ziua Internaţională a teatrului. Am început cu 1 Martie -mărţişorul, am trecut la 8 Martie- Chipul mamei în literatura română şi încheiem cu 31 martie, când s-a născut Nichita Stănescu (1933). Era de datoria noastră să marcăm toate aceste evenimente.

Nici nu se putea altfel, decât prin poezie, căci după cum afirma chiar patronul liceului  L. Blaga ,,artă este singurul surâs al tragediei noastre ». Evenimentele din şcoala noastră continuă, înscriind-se în cele din calendarul Festivalului Primăvara poeţilor, dar şi în programul naţional ,,Să ne cunoaştem scriitorii!” Elevii sunt într-un continuu dialog cu artele, dar mai ales cu poezia, întrucât Liceul ,,L. Blaga”, are un proiect educaţional şi un parteneriat cu Uniunea Scriitorilor, Filiala Dobrogea, organizând întâlniri dintre scriitori şi cititori. Iniţiatoarea acestor dezbateri este Anastasia Dumitru, coordonatoarea cercului Muguri, din cadrul liceului. Astfel, elevii au posibilitatea, creându-se contextul potrivit să-şi dezvolta gândirea critică, exprimarea reflexivă şi imaginativă prin intermediul literaturii. Numeroasele premii literare, câştigate la concursurile naţionale sunt argumente ale vastei activităţi care se desfăşoară de câţiva ani la şcoala noastră.

Este deja o tradiţie ca Liceul Teoretic ,,L. Blaga” din Constanţa să găzduiască multe evenimente culturale, unde au fost invitate personalităţi pentru a sărbători cartea şi scriitorul aşa cum i-ar fi plăcut lui L.Blaga. De câţiva ani se derulează Proiectul educaţional ,,Literatura şi alte arte”, cadru propice interrelaţionării disciplinelor de referinţă (literatură, desen, muzică, artă fotografică, artă dramatică) şi cunoaşterii valorilor autentice. Aşa au reuşit elevii liceului să dialogheze cu unii dintre scriitorii contemporani. Enumerăm doar câteva dintre personalităţile care şi-au lansat cărţile sub patronajul lui L. Blaga: prof. univ. Marina Capbun, cartea ,,Între absurd şi fantastic. Incursiuni în apele mirajului” (2001);  Arthur Porumboiu, prezent cu cartea ,,Poeme optimiste din vremea ciumei roşii” (2008), Ana Ruse, -,,Nestematele clipei”, ,,Dor de Basarabia”; Akmolla Guner, -,,Tătarii din Dobrogea”, ,,Monografia comunei Albeşti”, ,,Monografia oraşului Techirghiol”, Laura Văceanu ,,Scoici de mare”. Scriitorul Ion Machidon, împreună cu poeţii Carmen Măcelaru şi Ion Doru au lansat antologiile: Iubirea prin cuvinte şi În pas cu vremea, coautor şi prof. Anastasia Dumitru la încă alte cinci antologiii de poezie, apărute la editura ,,Amurg sentimental”. A fost invitat scriitorul Constantin Lămureanu, redactorul revistei ,,Nelinişti metafizice”, când au fost sărbătoriţi prin poezie M. Eminescu, Nichita Stănescu, George Ţărnea, atât la biblioteca judeţeană, cât şi la Cercul Militar, Constanţa.

De asemenea, s-au lansat cărţile pentru copii Fiţi isteţi: citiţi, socotiţi, coloraţi! şi Hai la drum cu Moş Crăciun!, autor Anastasia Dumitru, ilustrate de elevii clasei a VI-a ai liceului, îndeosebi de tânăra pictoriţă Mihaela Miron.

Anul acesta Liceul Blaga, în afară de parteneriatul educaţional cu Uniunea Scriitorilor, filiala Constanţa din Programul Naţional ,,Să ne cunoaştem scriitorii!”, mai colaborează şi cu Societatea de Haiku în PROIECTUL  DE  PARTENERIAT CULTURAL INTERNATIONAL cu Japonia, coordonator: Prof. Văceanu Aurica, Preşedintele Societăţii de Haiku Constanţa.  Demersul acestei mari activităţi culturale este bine motivat. Ambasada Japoniei la Bucureşti sărbătoreşte de-a lungul anului 2009, 50 de ani de diplomaţie România – Japonia şi am considerat că este o ocazia unică în care putem desfăşura evenimente aniversare, într-un efort comun cu factori de răspundere  din toate domeniile: cultură, civilizaţie şi tot ce ţine de artă, în general, cu obiective majore: promovarea imaginii Japoniei în România şi implementarea în cultura şi sistemul educaţional românesc a unor elemente de cultură civilizaţie şi artă japoneză, deoarece cultura are un rol esenţial în dezvoltarea unei comunităţi tolerante şi creative, contribuind la dezvoltarea unui mediu socio-cultural armonios. De aceea proiectul cuprinde şi un Festival Internaţional de Haiku în mai 2009 şi un Colocviu în septembrie, luna când se împlinesc 50 de ani amintiţi mai sus. Şi de data aceasta membrii cercului literar Muguri vor participa cu creaţii proprii la acest festival.

Iată doar câteva impresii ale elevilor din clasa a VIII-a D după una dintre aceste activităţi culturale: ,,A fost o zi în care am învăţat multe, am auzit pentru prima dată un haiku, am primit sfaturi de la cei mai buni creatori de haiku. Am trăit un sentiment de bucurie şi entuziasm. Am devenit mai sensibilă şi mai receptivă la frumos”, mărturiseşte Ioana Avârvarei. ,,Dezbaterea a fost o reuşită. Mi-a plăcut tonul cald al doamnelor profesoare”, a afirmat eleva Cristina Michinete; ,,am simţit cu adevărat poezia, ne-am exprimat sentimentele prin poezie, arta ne poate sensibiliza cu adevărat, ne îmbogăţeşte cunoştinţele, ne dezvoltă sensibilitatea, gândirea şi imaginaţia”, scrie o altă elevă, Lois Cristina Bontaş.

Sperăm că lectura nu este un hobby pe cale de dispariţie, iar în acest sens, vom continua evenimentele culturale, care vor culmina în mai, de zilele liceului, când îl sărbătorim pe patronul nostru, L. Blaga.
prof. ANASTASIA DUMITRU

Liceul Teoretic ,,L. Blaga”, Constanţa

Lasă un comentariu

  • REFERINŢE / click pentru tema preferată

  • Serie noua, an VI, nr. 9 / 2011 o sumar

  • RSS Revista literara TANARUL SCRIITOR

    • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
  • mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA/NUMERE ANTERIOARE

  • Panou