Dan Brudaşcu prezintă o nouă carte de Adina Ungur

Un volum al simţirilor, al trăirilor profunde, un un dialog permanent scris într-o cheie extrem de modernă.

Am zis că dacă tot lipsesc o serie de persoane importante de la acest eveniment cultural de excepţie mă gândeam să nu las greul pe umerii patriarhului poeziei clujene (Marcel Mureşeanu) şi să încerc să iau şi eu cuvântul, pentru a vă spune în câteva cuvinte că sunt încântat să particip la această lansare! Într-adevăr această carte de poezie este unul din evenimentele importante ale Clujului, din această vară toropitoare, care se lasă şi asupra oraşului atât de iubit al autoarei.

Calvaria este de fapt calvarul pe care vrea să ni-l transmită poeta nouă, este un volum al simţirilor, al trăirilor profunde, un un dialog permanent scris într-o cheie extrem de modernă. Adina Ungur este una din poetele care încearcă să impună în peisajul poeziei româneşti formele specifice poeziei contemporane de pe alte meridiane. Ea este din acest punct de vedere, aş putea spune, fără să greşesc unul dintre poeţii care vibrează la unison, cu marea poezie a Europei şi lumii contemporane. Ca traducător a peste 800 de poeţi din întreaga lume, de-a lungul carierei mele, pot spune că ea scrie o poezie într-adevăr valoroasă şi o poezie care nu este cu nimic inferioară poeziei celei scrise la Londra, Paris la Roma sau în alte mari metropole ale culturii contemporane.

Am sesizat şi eu faptul că într-adevăr este şi un omagiu adus locurilor. Autoarea se autocitează, un lucru care este de asemenea, de nuanţe moderne, dă citate din ea-însăşi, momente cu care îşi amplifică unele din ideile majore ale unor titluri. În acest sens am sesizat la ea versuri spunând: „nu cunosc locuri mai frumoase lăsate de dumnezeu, ca-n preumblarea prin burta oraşului meu”. Iată şi confirmarea faptului că ştie să scrie şi cu rimă, nu numai această scriitură modernă, care o face, dacă vreţi, un căutător modern prin burta oraşului, descoperind acele dimensiuni, acele locuri care vibrează în raport cu sentimentele pe care ea le are în momentul scriiturii.

Adina Ungur pe de altă parte, are, cred, două personaje importante, ea însăşi şi cel căruia i se adresează. Acela fiind, fie „tu”, cum spunea Hanna Bota, fie cel care îi este aproape în momentele ei de singurătate, de secătuire. I se destăinuie, încearcă, îl mângâie cu vorbe frumoase, dar în acelaşi timp îl avertizează în legătură cu sentimentele pe care le nutreşte faţă de el.

Evident că acest volum de poezii, aşa cum vă spuneam, este unul de scriitură modernă. Să nu vă aşteptaţi să găsiţi aici ceea ce deobicei să găseşte într-un volum de poezie. Spunea cineva la o altă lansare de carte că în general poezia feminină este – să-mi fie iertată această exprimare, nu vreau să jignesc nici o poetă prezentă aici – este „o adunătură de sentimentalisme şi blegoşenii”. În această carte nu veţi întâlni asemenea formule siropoase, ea este o fiinţă raţională, dar în acelaşi timp plină de sensibilitate şi de profunzime. Nu ştiu dacă ar trebui să îmi traduc „Calvaria” prin perspectiva profundă pe care a făcut-o Hanna Bota, dar am convingerea că de fapt este o descătuşare a eului poetic şi o transpunere în versuri care vor propune cititorului o lectură plăcută, o lectură incitantă, o lectură interesantă, o lectură altfel. Cred că prin acest volum s-a reuşit să se scrie şi despre Cluj altfel, Clujul devenind astfel un personaj important de poezie a începutului de mileniu III. O felicit din tot sufletul, îi aştept în continuare colaborările cu mult interes în revista „Cetatea culturală” pe care o conduc şi am certitudinea că în viitor ea va confirma prin celelalte lucrări pe care sunt convins că le va realiza, atât ca poetă cât şi mai ales ca un avizat critic şi comentator literar, ea se va impune ca un nume important în cultura Clujului mileniului III.

  • REFERINŢE / click pentru tema preferată

  • Serie noua, an VI, nr. 9 / 2011 o sumar

  • RSS Revista literara TANARUL SCRIITOR

    • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
  • mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA/NUMERE ANTERIOARE

  • Panou