~Mihail Băcăuanu: „Ortodoxia în Ucraina“

Am primit de la un prieten  niste poze facute cu ocazia unui pelerinaj in Ucraina. Pe langa aceste imagini , vreau sa va impartasesc ce mi-au spus si altii care au mai trecut pe-acolo:
– rusul sta drept in biserica pe toata durata slujbei. Nu i se misca un muschi. La Epicleza, toti stau cuviosi, cu fata in pamant si gandul la ce se petrece in Sfantul Altar.
– dupa privhegherea de sambata seara, multi stau peste noapte in biserica (mai ales cei ce urmeaza a se Cumineca, ii incuie acolo). Acolo mor ! Metanii, acatiste, nu ca la noi, carnita si impartasanie deasa. Nu vorbeste unul ,  toti stau „lumanare”.
– femeile nu se duc rujate, coafate, etc. daca cumva au ruj pe buze, se sterg mai intai cu un servetel, care sunt machiate se demachiaza si apoi intra in biserica! Fuste lungi, broboada pe cap, samd.
– n-ai sa vezi semnul crucii in batjocura, nici lumea imbulzindu-se, totul este in perfecta ordine..
– in locurile publice, cum ar fi supermarketurile, troneaza deasupra carucioarelor, la intrare, o icoana mare cu Maica Domnului. Cei care intra, mai intai isi fac cruce, apoi merg sa cumpere. Si cand te gandesti ca astia la noi vor sa scoata icoanele din locurile publice…
Ar mai fi si altele de zis, dar ce trebuie subliniat este ca isi vad de treaba, ceea ce la noi nu se intampla. Ne-am aggiornamentat si noi si traim intr-o amagire de sine, crezand ca orice  facem, facem bine si ca suntem pe drumul cel bun. Mai ales in alte zone ale tarii, cum ar fi in Ardeal, lumea e total pe dinafara, si nici in manastiri nu-i prea bine. Deasa Impartasanie (in conditiile in care nu este precedata de spovedanie, nu este sustinuta de post, rugaciune, metanii) se da spre osanda!! Da, rusii se impartasesc des, dar ce face un mirean, daca face un calugar la noi. Ar trebui sa ne fie rusine!
Sigur, la ei Statul sprijina Biserica si din alte motive si desigur ca va veni si peste ei tavalugul, nimeni nu poate scapa. Insa e diferenta mare intre episcopii asceti rusi si ai nostri… Alte comentarii, de prisos…
MIHAIL BĂCĂUANU

Lasă un comentariu

  • REFERINŢE / click pentru tema preferată

  • Serie noua, an VI, nr. 9 / 2011 o sumar

  • RSS Revista literara TANARUL SCRIITOR

    • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
  • mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA/NUMERE ANTERIOARE

  • Panou