Ion Mischevca: „Ingredientele unui tânăr activ“

Nu doar în gastronomie, ci şi în viaţă, contează cu ce începi, care e aluatul din care vrei să plămădeşti. Dacă e vorba de tine, cu atât mai mult. Nu-i lăsa pe alţii să te rumege şi nu te gândi să înghiţi orice gogoaşă. La urma urmei, „nu tot ce zboară se mănâncă”. Dar pentru a-ţi găsi un loc pe „tejgheaua pieţei” trebuie, în primul rând, să nu fii verde, ci suficient de copt pentru ca cei din jur să pună preţ pe ceea ce eşti. Ulterior, afirmă-te! Nu sta în umbră. Iar dacă alegi să faci parte dintr-o anume grămăjoară, ai mai multe şanse să tragi la cântar şi să nimereşti în sacoşa cumpărătorului, într-un cuvânt – să fii luat în seamă, căci unde-s doi – puterea creşte.

Bineînţeles că nu depinde doar de tine, că ai nevoie de un mediu favorabil dezvoltării tale, de un soare protector, de o ploaie mângâietoare şi, cu siguranţă, de un sol fertil. Prin urmare, nu-ţi uita rădăcinile, chiar dacă vântul bate într-o direcţie ademenitoare spre răsărit. E doar o boare care ne pune la încercare.

Contează mai puţin dacă eşti tânăr şi mult mai mult dacă te simţi ca atare. Şi asta nu se întâmplă atunci când se pune în aplicare visul / coşmarul pe care cineva l-a avut într-o noapte boreală / electorală, ci atunci când eşti în mişcare. Or, „mişcarea înseamnă viaţă”, iar viaţa ţi-e mai dragă în dimineaţa ei, adică în tinereţe.

De aici începe greul. În secolul vitezei este dificil să ţii pasul cu tot ce se întâmplă şi, inevitabil, ţi se întâmplă, ca urmare a globalizării. Astfel încât, pentru a nu face „un pas înainte şi doi înapoi”, pentru a nu irosi timp şi energie strigând de unul singur ca vârcolacul la luna plină, asociază-te, implică-te în diverse activităţi care te vor propulsa la nivel profesional şi te vor împlini în plan personal.

E mult mai simplu să laşi mâinile în jos. Unii, pentru că nu au fost în stare să facă faţă, au făcut picioare. Şi asta poate fi considerată o soluţie, dar nu cred că mai putem trăi cu speranţa că la olimpiada următoare (acestea se desfăşoară o dată în 4 ani) câştigătorii nu vor fi dopaţi, iar noi, spectatorii, nu ne vom alege decât cu promisiuni de stabilire a unor recorduri la toate probele…

Cineva afirmase că „până la 30 de ani tu lucrezi pentru reputaţie, iar după 30 de ani reputaţia lucrează pentru tine”. În consecinţă, acţiunile întreprinse în tinereţe te formează ca personalitate. Ai la dispoziţie doar o primăvară pentru a-ţi asigura roadă la toamnă şi linişte la iarnă. Indiferent de anotimp, acum e momentul să te altoieşti pentru a putea rezista oricăror furtuni / vicisitudini. Indiscutabil, ţi se vor pune beţe în roate şi vor încerca să te modeleze după chipul şi asemănarea lor. Dar tu ştii de unde te tragi şi cine îţi sunt dragi.

Într-o lume a indiferenţei, a ignoranţei, cel mai uşor este să renunţi sau să te resemnezi (doar trăim într-un spaţiu mioritic…). Dar până şi Sisif credea în efectul muncii sale. Nu este totul pierdut. Noi credem că suntem pierduţi, că nu mai e nicio scăpare, că suntem prinşi între ciocan şi… seceră (sau era nicovală?). Demonstrează contrariul – că nu eşti aşa cum alţii te cioplesc cu mâna lor tremurândă. Arată că îţi pasă!

Luptă pentu ceea ce este al tău de drept, pentru ceea ce ţi se cuvine, pentru locul pe care-l ai în societate (tinerii constituie 35% din totalul populaţiei), altminteri, se va găsi cineva să te înlocuiască sau să vorbească în numele tău (fapt demonstrat şi de componenţa Parlamentului, din care fac parte doar doi tineri deputaţi).

Nu uita că mai sunt mulţi ca tine, nesiguri de ziua de mâine. Este cazul să-ţi identifici un grup (sau mai multe grupuri), cu care împărtăşeşti aceleaşi interese, pentru că astfel îţi vei realiza mult mai uşor scopurile propuse. Beneficiul unei asemenea activităţi se răsfrânge şi asupra ta, şi asupra comunităţii din care faci parte. Astfel, ai ocazia de a te manifesta, de a participa nemijlocit la luarea unor decizii, la propria responsabilizare.

Dar să ai grijă: „libertatea ta se sfârşeşte acolo unde începe libertatea celuilalt”. Nu încerca să fii mai activ decât toţi activiştii, deoarece e ca şi cum ai încerca să fii mai tânăr decât toţi tinerii. Respectă-i pe ceilalţi şi vei fi respectat.

Finalmente, tânărul nu poate decât să fie activ, în caz contrar acesta încetează să mai fie tânăr – lâncezeşte, leneveşte, se ramoleşte, îmbătrâneşte înainte de vreme. Ideea e să fii tu însuţi, adică inventiv, altruist, determinat şi plin de viaţă!

Şi ca să nu pierzi trenul, fii oricând pregătit – cu ochii în patru, cu urechile ciulite, pentru că s-ar putea să nu mai ai o a doua şansă. Fii activ, nu fi naiv!

ION MISCHEVCA, membru al CTJM,

student al Facultăţii de Istorie şi Filozofie, USM

Lasă un comentariu

  • REFERINŢE / click pentru tema preferată

  • Serie noua, an VI, nr. 9 / 2011 o sumar

  • RSS Revista literara TANARUL SCRIITOR

    • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
  • mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA/NUMERE ANTERIOARE

  • Panou