~Elena Simionescu: „Când Reforma trece bacu`“

Îmbracată în straie festive, Reforma şi-a luat o mini-servietă, un stilou sidefiu şi a plecat în goană să dea bacul. Acolo, surpriză, a trebuit să rescrie teza la romana pentru că nu au fost ştampilate corect hârtiile de maturitate, a încercat sa copieze, dar nu a ţinut fenta. La clasa ei erau camere -de –luat- vederi, pe când la clasa vecină au avut mai multă baftă şi s-au putut inspira cât să nu bată la ochi. La matematică subiectele au fost multiplicate greşit. Dupa ce a rezolvat  jumatate din subiecte, i s-a spus să vină pe la orele 15 să repete examenul. Atunci comisia şi-a dat seama de gravitatea faptelor şi a luat măsuri. La limba străină a spus ea ceva într-o ruso-engleză şi nu a impresionat profesorii. Cert este că a aşteptat cu înfrigurare rezultatele, era convinsă că făcuse de un cinci dar…surpriză…a luat un trei curat. Cu ochii înotand în şuvoaie de lacrimi, a ameninţat că îi va da pe mana părinţilor săi pe toţi profesorii de la sală, din comisie şi  pe cei care au făcut subiectele astea răutăcioase. Părinţii Reformei erau nişte oameni foarte influenţi, mai ales tatăl. O concepuseră la distracţie, din nevoia de experiment.  Dacă ar fi dat şi ei bacul acum, s-ar fi ales cu un rezultat abstract dar corect. Măcar de corectitudinea asta cusută cu aţă albă să nu se lege nimeni!

Tatal Reformei şi-a mângâiat părinteşte fiica pe zulufi şi i-a spus:

– Fata tatii, nu te necăji, că ai să iei bacul în toamnă. Sesiunea asta a fost pentru a trece în evidenţă incompetenţa sistemelor educaţionale trecute, pentru a dovedi că numai acum

s-a realizat un bac corect din toate punctele de vedere.

Elevii sunt slab pregatiţi, slab motivaţi, profesorii sunt lipsiţi de autoritate şi de interes în faţa clasei, părinţii, plecaţi să se agaţe de firul slujbei, nu au mai avut timp să comunice cu odraslele, însăşi societatea nu le ofera tinerilor învăţăcei decât un lung şir de îndatoriri financiare, economice, morale etc. şi atunci hai să ne jucăm de-a şcoala, de-a educaţia!

Încurajata de propriul tată, cam nătâng în ale educaţiei dar cu pretenţii de  Prim-Educator, Reforma a ieşit mai sprintenă şi roşie în priviri. La colţ însă a dat nas în nas cu o fată modestă, frumoasă şi eminentă. Luase bacul cu 10.

-Da-te la o parte, toanto, se răsti grabită Reforma.

-Bună, de ce eşti supărată?

– Păi… am picat bacul dar tot eu voi îl voi şi lua în toamnă!

-De unde eşti aşa sigură? Mai bine pune mâna şi învaţă serios!

-Fata Lu’ Tata nu învaţă, se descurcă!

Reforma a luat bacul în a doua sesiune. Au cautat oamenii antinomici să o sechestreze, să o schilodească dar ea a scăpat de sub privirea –fulger, stând la degetul mic al lui Tata.  Eminenta a plecat la studii în străinatate şi nu s-a mai întos, deşi, iniţial, alta îi fusese dorinţa.

Şi uite-aşa Reforma s-a maturizat în urma acestei experienţe.

ELENA SIMIONESCU

Lasă un comentariu

  • REFERINŢE / click pentru tema preferată

  • Serie noua, an VI, nr. 9 / 2011 o sumar

  • RSS Revista literara TANARUL SCRIITOR

    • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
  • mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA/NUMERE ANTERIOARE

  • Panou