~Adriana Vidroiu Stanca: „Protagonismul“

Tema de mai sus este destul de serioasă si recunosc că imi provoacă dese insomnii.

Acum câţiva ani, răsfoind ziarele spaniole, am rămas şocată de un reportaj din revista XL-SEMANAL care conţinea declaraţiile unei preşedinte de asociaţie din Castellon, jenante, cel puţin pentru mine, pline de calificative aberante la adresa românilor. Am reţinut numele autoarei si atât. La scurt timp, cu ocazia unui seminar desfăşurat la Universitatea din Valencia, am cunoscut-o în persoană pe autoarea declaraţiilor din acel articol.

Vă spune ceva cuvântul CIRC ? Acesta este cuvântul cel mai elegant care imi trece prin minte, cuvânt care defineşte orice intervenţie sau apatitie în public a persoanei în cauză. Desigur că nu este singurul personaj de acest fel, nici măcar acest merit nu i se poate atribui, însă azi m-am hotărât să vă vorbe sc despre dumneaei. Acest articol este intr-un anumit fel si o replică la ultimele comentarii facute de dumneaei la adresa mea.

Stimată doamnă, după cum bine stiti, datorită obligaţiilor pe care le avem fată de oamenii pe care îi reprezentăm, este necesar să ne mişcăm prin aceleaşi locuri, să tratăm cu aceleaşi persoane sau să participăm la aceleaşi evenimente. A-ti afirmat că până nu demult eram de acord cu dumneavoastră, nu ştiu de unde a-ti tras această concluzie, sper că nu din atitudinea si comentariile mele care, rezervate fiind, nu făceau decât să respecte o persoană cu mulţi ani mai în vârstă si cu mai multă ”experienţă” în coordonarea unei asociaţii. Apropo, ne puteţi lămuri un aspect fără importantă însă relevant? In asociaţia pe care o conduceţi au loc alegeri democratice, sau nici măcar nu are cine să voteze? Imi este foarte greu să înţeleg cum nu v-a schimbat nimeni până acum!?

La ultima noastră întâlnire din Castellon, cum era si firesc atunci când o peroană este invitată să ia cuvantul, mi-am expus punctul de vedere care întâmplător era diferit de al dumneavoastră. Tot cu această ocazie, v-am corectat de câteva ori atunci când, din lipsă de informare presupun, ati dat câteva explicaţii si date greşite. In loc să îmi mulţumiţi pentru amabilitatea de a vă oferi date exacte pe care nu le-ati fi putut obţine decât citind foarte mult, m-ati atacat cu fraza:” Cu poezia nu se rezolvă problemele românilor…”

Stimată doamnă , asociaţia noastră se numeşte ”Guparea Românească pentru Cultură”, POEZIA este cultură, artă despre care George Bacovia mărturisea: ” „mi-a plăcut ca prin această artă să urmăresc rezolvarea problemelor care mă frământă”. Democraţia ne dă dreptul fiecăruia să ne exprimăm liber ideile si convingerile, putem de asemenea să acceptăm sau nu să fim marionetele cuiva sau a unui grup. Acţiunile fiecăruia, chiar dacă nu ne plac, trebuiesc respectate, însă atunci când acestea depăşesc terenul personal, este necesar să fim mai prudenţi. Protagonismul, invidia si revanşa trebuiesc date la o parte atunci când este în joc imaginea României. Tocmai de aceea am propus un juriu care să decidă cine, ce si cum poate fi aceasta reprezentată la marile manifestări culturale. Stimată colegă, dumneavoastră se presupune ca reprezentati tarile din est, atunci lăsaţi biata Romanie in pace si incepeti să faceţi de râs si alte tări. S-a tăvălit destul imaginea României, intervenţiile dumneavoastă provoacă râsul spaniolilor, însă nouă românilor ne plânge sufletul de ruşine. Miscati-vă fără zgomot, dovediti-ne că puteţi fi înteleaptăsi modestă. Lăsaţi si tinerii să se exprime, nu sunteţi obligată să luaţi cuvântul… Cei care vă utilizează, nu va obligă să distraţi publicul, continuati-vă ”MARŞUL GLORIEI” fără să mai folosiţi numele ROMÂNIEI. Sper sa citiţi aceste rânduri si să intelegeti că nimeni nu vă invidiază, nu vă admiră, nici măcar nu vă ascultă. Pe noi ne interesează România si imaginea ei, iar dacă amintim numele dumneavostră este doar pentru că vrem să punem capăt unui spectacol ieftin. Este posibil ca poezia să nu trezească conştiinţa nimănui, sunt convinsă totuşi că toată activitatea dumneavoastră ( dacă există, nu mă refer la pontajele dumneavoastră la ”chemările superiorilor) la prima schimbare de conducere va fi dată uitării, în schimb, poezia mea va rămâne veşnic.

ADRIANA VIDROIU STANCA

Lasă un comentariu

  • REFERINŢE / click pentru tema preferată

  • Serie noua, an VI, nr. 9 / 2011 o sumar

  • RSS Revista literara TANARUL SCRIITOR

    • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
  • mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA/NUMERE ANTERIOARE

  • Panou